Ecotopenkaart en doorsnedes


Ecotopenkaarten zijn een waardevol hulpmiddel voor beheerders, omdat ze inzicht bieden in de verdeling van verschillende soorten natuur in het Waddengebied. De aanwezige organismen zijn vaak afhankelijk van deze abiotische ecotopen. Met deze kaarten kunnen beheerders gerichte acties ondernemen in belangrijke situaties. Zo kan een kaart bijvoorbeeld helpen bij het identificeren van de beste locaties voor het herstel van zeegras of de terugkeer van soorten zoals de platte oester.

Daarnaast kunnen ecotopenkaarten gedetailleerde doorsnedes produceren. Een voorbeeld hiervan zijn de doorsnedes die zijn gemaakt voor de, inmiddels verouderde, voorgestelde tracés van het PAWOZ-project (Project Aanlanding Wind op Zee). Deze doorsnedes laten exact zien door welke ruimtelijke ecotopen de tracés lopen. Hierdoor wordt inzichtelijk welke natuur en abiotische kenmerken beïnvloed kunnen worden door het aanlanden van elektriciteitskabels van offshore windmolenparken. Op deze doorsnedes worden ook soorten weergegeven die kenmerkend zijn voor het betreffende ecotoop. Daarnaast zijn habitats, zoals riffen en zeegrasvelden, opgenomen op basis van gegevens uit monitoringsprogramma’s. Deze combinatie biedt een helder overzicht van de aanwezige natuur.

Voorbeelden tracé's:

Ameland Wantij (pdf, 3 MB)

Tracé Rottum geul Noordoost (pdf, 1.2 MB)

Tracé Rottum geul Zuidwest (pdf, 1.2 MB)

Tracé Schiermonnikoog Wantij (pdf, 1.7 MB)

Tracé Zoutkamperlaag geul Schiermonnikoog (pdf, 966 kB)

Wat zijn ecotopen?

Ecotopen worden gedefinieerd als ruimtelijk af te bakenen ecologische eenheden, waarvan de samenstelling en ontwikkeling wordt bepaald door abiotische, biotische en antropogene factoren op de locatie. Gecreëerd volgens de Zes1-zoute ecotopen systematiek, is een belangrijk kenmerk van een ecotopenstelsel dat het nauw verbonden is met beleids- en beheersmaatregelen.